Despre casa Kolozsváry

Casa Kolozsváry a fost ridicată pe locul unei modeste case de colț cu regim parter, și caracter, mai degrabă rural, proprietatea văduvei lui Sándor Kolozsváry. Casa Kolozsváry este ultimul imobil ridicat în La Belle Epoque în actuala Piața Regele Ferdinand I, fostul Bémer tér, ridicată în anul 1912. Proprietarul, bijutierul Kolozsváry Sándor, deținea aici una dintre cele mai cunoscute afaceri de acest fel din oraș, cu o tradiție din anul 1792.

Vechiul proprietar a fost cel care a decis în 1910 demolarea imobilului în contextul formării și dezvoltării rapide a pieței Bémer (actuala Pieței Ferdinand), mobilată în primul deceniul al secolului XX, cu clădiri reprezentative, multietajate eclectice și secession.

Noua casă a fost proiectată de arhitectul orădean Sztarill Ferenc în 1910 anul construcției fiind 1911-1912. Sztarill (1859-1943) a fost un arhitect cu o bogată activitate pe plan local, fiind și unul dintre colaboratorii celebrilor Komor Marcell și Jakab Dezső, constructorii palatului Vulturul Negru cel mai renumit din această regiune.

În tablourile expuse în casa Kolozsváry vă povestim istoria palatului și în același timp, veți ajunge și la cele 2 apartamente pe care vi le oferim spre un sejur.

Vă dorim ședere plăcută!